Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

“Καλλικράτης” και Λάκωνας πολίτης.


Ο επερχόμενος “Καλλικράτης” (Ν.3852/7-6-10’) δεν αλλάζει μόνο την μορφή και τον τρόπο λειτουργίας του 1ου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι), αλά συνιστά άμεσες και μεγάλες αλλαγές που αφορούν και τον 2ο βαθμό των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων καθώς από την 1η του νέου έτους θα αποτελέσουν παρελθόν. 2ος βαθμός Τ.Α. από το 2011 και μετά θα σημαίνει μόνο Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Όλα αυτά βέβαια λίγο πολύ είναι σε όλους μας γνωστά από τον όγκο της γενικής πληροφόρησης που έχει προηγηθεί.

Ας πάμε όμως στο κομμάτι που αφορά εμάς τους Λάκωνες.
Μπορεί να προηγήθηκε από αυτή τη σελίδα ενημέρωση για την μετεξέλιξη του σημερινού Δήμου Μολάων, να αποσαφηνίστικαν όσα σημεία μας αφορούν ως Δημότες και εκλογείς την 7η Νοεμβρίου 2010 για τον 1ο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του διευρυμένου μας Δήμου, όμως ήρθε η ώρα να αναφερθούμε και στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον επόμενο βαθμό, αυτό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας όπως προείπαμε, δεν θα υφίσταται από την 1η Ιανουαρίου 2011. Σε επίπεδο Νομού θα υπάρχει μόνο η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας μαζί με αυτές της Αρκαδίας, Αργολίδας Κορινθίας και Μεσσηνίας.
Η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας θα εκπροσωπείται από οκτώ αιρετούς (8 έδρες) στο Κεντρικό Περιφερειακό Συμβούλιο της επίσης αιρετής στο σύνολό της Περιφερειακής Διοίκησης Πελοποννήσου.

Οι οκτώ (8) αυτοί εκπρόσωποι θα προκύψουν από τα ενιαία ψηφοδέλτια των συνδυασμών που θα τεθούν υπό την κρίση των Λακώνων για το λόγο αυτό. Σ’ αυτά τα ψηφοδέλτια οι εκλογείς θα έχουν το δικαίωμα να “βάλουν” έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης.

Πέρα όμως από τους εκπροσώπους που θα τεθούν υπό την κρίση του σταυρού προτίμησης, εισάγεται και ένας νέος θεσμός, αυτός του Αντιπεριφερειάρχη (ένας σε κάθε νομό). Ο Αντιπεριφερειάρχης δεν θα εκλεγεί άμεσα (με σταυρό) από τους Λάκωνες. Ο κάθε συνδυασμός θα αναφέρει στο ψηφοδέλτιό του το όνομα του υποψήφιου. Τη θέση φυσικά θα καταλάβει αυτός που περιλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που θα πλειοψηφήσει.



Ο αριθμός των αιρετών εκπροσώπων των νέων Περιφερειακών Ενοτήτων προκύπτει όπως και στον 1ο βαθμό Τ.Α. από την τελευταία σε αυτές απογραφή πληθυσμών. Πιο συγκεκριμένα το συνολικό Περιφερειακό πληθυσμό των 638.942 κατοίκων θα εκπροσωπήσουν 51 εκπρόσωποι που προκύπτουν ως εξής:


  • Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (99.637) 8 έδρες
  • Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (102.035 8 έδρες
  • Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (105.770) 9 έδρες
  • Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (154.624) 12 έδρες
  • Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (176.876) 14 έδρες



Τις τεχνικές πληροφορίες έδωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Μολάων Κώστας Μαυρομιχάλης.

πηγή: Δήμος Μολάων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...