Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Υπερκοστολόγηση στις άδειες χρήσης νερού - Την επανεξέταση του θέματος ζητά ο Τριχείλης

Τσουχτερό το κοστολόγιο για έκδοση νέων αδειών χρήσης νερού ή ανανέωση της ήδη υφιστάμενης, με περικοπή της επιδότησης να απειλεί όσους δε συμμορφώνονται.

Την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στην κοστολόγηση έκδοσης νέων αδειών χρήσης νερού, αλλά και στην ανανέωση των ήδη υφισταμένων ζητά με επιστολή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ.κ Κ. Σκανδαλίδη και Τ. Μπιρμπίλη αντίστοιχα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης.

Ασφυκτικός είναι ο κλοιός γύρω από τους γεωργούς, καθώς όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Τριχείλης πέραν της πολυπλοκότητας της διαδικασίας είναι δυσβάσταχτο και το χρέος για τους παραγωγούς, οι οποίοι σύμφωνα με το καθεστώς Πολλαπλής Συμμορφώσεως θα πρέπει να τηρήσουν τις διαδικασίες έγκρισης νερού προς άρδευση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η επιδότηση από το πρόγραμμα Ενιαίας Ενίσχυσης θα κάνει φτερά.

Παραθέτοντας στοιχεία από έρευνα και επικοινωνία με αρμόδια μελετητικά γραφεία του Δήμου Μονεμβασίας και αλλού, ο δήμαρχος υπογραμμίζει ότι το κόστος για τις απαιτούμενες μελέτες (γεωλογική, περιβαλλοντική) και τα ζητούμενα τοπογραφικά διαγράμματα, σκαριφήματα, αποτυπώσεις συντεταγμένων σε προβολικό σύστημα ΕΓΣΑ 87 κλπ, ξεκινά για τις πιο απλές περιπτώσεις από το ποσό των 2.200 ευρώ.

Χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα δυσμενή τη χρονική συγκυρία για τον αγροτικό πληθυσμό, ώστε να τακτοποιήσει τις άδειες χρήσης νερού, ο κ. Τριχείλης ζητά την άμεση τροποποίηση της συγκεκριμένης ΚΥΑ και ειδικότερα την απλούστευση των διαδικασιών, ιδίως στις περιπτώσεις ανανέωσης της άδειας χρήσης.

«Όπως αντιλαμβάνεστε, η χρονική συγκυρία για την εφαρμογή με αυτές τις συνθήκες της τακτοποίησης των αδειών χρήσης νερού είναι πολύ δυσμενής για τον αγροτικό πληθυσμό, διότι πέρα από το γεγονός ότι το εισόδημά του πλήττεται τα τελευταία χρόνια και οι τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων έχουν κατρακυλήσει στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα, έχει να αντιμετωπίσει και την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του νέου «καλλικρατικού» δήμου Μονεμβασίας, προσθέτοντας:

«Θεωρούμε ότι η πολιτεία και οι Διευθύνσεις Υδάτων των περιφερειών της χώρας έχουν στοιχεία για τις λεκάνες απορροής των υδάτων κάθε περιοχής, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αξιολογηθεί στις περιφέρειες η κάθε αίτηση, ενώ για το ζήτημα των τοπογραφικών διαγραμμάτων αλλά και των λοιπών τοπογραφικών δεδομένων μπορούν να αντληθούν στοιχεία από το πρόγραμμα της Ενιαίας Ενίσχυσης, όπου έχουν πλέον ταυτοποιηθεί όλα τα κτηματολογικά δεδομένα των γεωργών.

Επιπλέον, πέραν του δυσβάστακτου κόστους της διαδικασίας, υπάρχει μεγάλος αριθμός παραγωγών που αρδεύουν τα κτήματά τους από μη ιδιόκτητες πηγές υδάτων και πλέον με το νέο καθεστώς βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα όσον αφορά το ζήτημα της αδειοδότησης αλλά και της συνέχισης της άρδευσης των κτημάτων τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως επανεξεταστεί άμεσα το φλέγον αυτό ζήτημα ώστε με νέα ΚΥΑ να καθοριστούν οι διαδικασίες τακτοποίησης των υδάτινων πόρων».

πηγή: www.lakonikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...