Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Θετικές δεσμεύσεις υφυπουργού Υγείας για το Νοσοκομείο Μολάων

Στην ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του λάκωνα βουλευτή κ. Γρηγόρη Αποστολάκου σχετικά με το νοσοκομείο Μολάων, ο οποίος έλαβε την απάντηση του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστου Αηδόνη.

O κ. Αποστολάκος τόνισε πως το ΓΝΚΥ Μολάων αναγνωρίζεται ως ένα από τα καλύτερα περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας επικαλούμενος τη σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΣΔΥ σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες της Ελλάδας, κατόπιν εντολής του Υπουργείου Υγείας. «Η αναγνώριση αυτή αποτελεί κυρίως αποτέλεσμα των προσπαθειών του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου» σημείωσε ο βουλευτής.



Επισημαίνοντας τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη μονάδα, τα οποία και είχε θίξει σε ερώτησή του τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Αποστολάκος σημείωσε ότι «δυστυχώς ουδέποτε έλαβα απάντηση από το υπουργείο, όπως και στην ερώτηση που υπέβαλα για ανάλογα ζητήματα του Νοσοκομείου Σπάρτης».

Επανερχόμενος στο θέμα, ο βουλευτής ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις και κυρίως λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Μολάων, ένα ίδρυμα, που όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, μολονότι καλύπτει τη μισή σχεδόν Λακωνία, εμφανίζει πολλά κενά και ανάγκες όπως η λειτουργία της μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

Τα ζητήματα που ο κ. Αποστολάκος έθεσε επί τάπητος ήταν η άμεση πρόσληψη οδηγών-τραυματιοφορέων για τα ασθενοφόρα και νοσηλευτών, η δημιουργία κλιμακίου ΕΚΑΒ στο ΓΝΚΥ Μολάων, η τοποθέτηση αναγκαίων ειδικοτήτων ιατρών, η ενίσχυση με προσωπικό της διοικητικής υπηρεσίας, η καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών στους ιατρούς και η απαράδεκτη μείωση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας δήλωσε αγνώμων για τους λόγους που επί ένα δίμηνο το υπουργείο Υγείας δεν απάντησε στις ερωτήσεις για τα δύο νοσοκομεία, ωστόσο για τα επιμέρους ζητήματα που έθιξε ο κ. Αποστολάκος δεσμεύτηκε για την κάλυψη ακόμα τριών θέσεων με επικουρικούς οδηγούς ασθενοφόρων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, δήλωσε πως εξετάζεται πλέον σοβαρά η δημιουργία Τομέα ΕΚΑΒ και στο νοσοκομείο Μολάων, ενώ ενημέρωσε ότι μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου αναμένεται και η προμήθεια δέκα νέων ασθενοφόρων. Επιβεβαίωσε δε, τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό, αφού από τις 64 οργανικές θέσεις υπηρετούν 36, ενώ εκκρεμεί η πρόσληψη 6 και αναμένεται η μετάταξη 2 έως 3 νοσηλευτών, ενώ αναφορικά με τις προσλήψεις των ιατρών, ανακοίνωσε ότι προκηρύχθηκαν 14 θέσεις, εκ των οποίων οι επτά βρίσκονται στο τελικό στάδιο κρίσης, όπως οι ειδικότητες παθολόγου, ορθοπεδικού, παιδιάτρου κλπ. Τέλος, σημείωσε, ότι στις προσλήψεις διοικητικού προσωπικού η ρύθμιση της κυβέρνησης για μία πρόσληψη σε κάθε πέντε αποχωρήσεις θέτει περιορισμούς στην κάλυψη των κενών.

Στη δευτερολογία του ο κ. Αποστολάκος επέμεινε στο επείγον ζήτημα τοποθέτησης επιπλέον οδηγών ασθενοφόρων στο Νοσοκομείο Μολάων. «Πρέπει να δοθεί άμεση λύση. Δεν μπορεί ένας οδηγός να καλύψει όλη αυτή την περιοχή. Δεν γίνεται να μεταφέρονται άνθρωποι στο νοσοκομείο πάνω σε καρότσες ημιφορτηγών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ζήτησε την ταχύτερη δυνατή κάλυψη των πολυάριθμων -όπως παραδέχθηκε και ο υφυπουργός- κενών σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και την πρόσληψη ιατρών τόσο στο νοσοκομείο Μολάων, όσο και σε αυτό της Σπάρτης.

Ο λάκωνας βουλευτής έθεσε ξανά το θέμα της καταβολής των εφημεριών προς τους ιατρούς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και ζήτησε την εξασφάλιση ενός ποσού 20.000 ευρώ μηνιαίως που απαιτείται για την πληρωμή των εφημεριών. Επιπλέον, έθιξε και το απαράδεκτο γεγονός της μείωσης του προϋπολογισμού του νοσοκομείου Μολάων μέχρι και 75%, από 12 σε 3 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του, στο προσωπικό και στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών στους πολίτες.

«Δεν είμαι από αυτούς που δεν αναγνωρίζουν τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας. Όμως, κάποια πράγματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Πρέπει ένα σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντος και της δραστηριότητας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να στραφεί στην περιφέρεια. Θα πρέπει να στηρίξει έμπρακτα και ποικιλοτρόπως τα περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως αυτά των Μολάων και της Σπάρτης» επεσήμανε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αποστολάκος.

πηγή: Λακωνικός Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...