Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Σώζονται ελιές αιώνων στην περιοχή μας.

Η δουλειά που κάνει το Κέντρο περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων είναι σημαντική. Αναδεικνύει περιοχές, ζητήματα και προβλήματα, προτείνει λύσεις και παρεμβάσεις, ενεργοποιεί πολίτες. Πάνω απ’ όλα αποτελεί μια ενεργή εστία προστασίας και ανάδειξης των στοιχείων του Περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων.



Αυτή την περίοδο ξεκινά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα καταγραφής, ανάδειξης και διάσωσης των υπεραιωνόβιων ελαιόδενδρων της Λακωνίας.

Από το 2009, η τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς και πολιτιστικοί σύλλογοι της Κρήτης, άρχισαν να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων του νησιού, τα οποία πολλές φορές γίνονταν ‘θύματα’ ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως από τα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα.

Το ΚΕΠ Μολάων αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
"Πράγματι με επιστημονική υποστήριξη από πανεπιστήμια και ΤΕΙ, την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, την διοργάνωση εκδηλώσεων, εκθέσεων, ημερίδων κλπ, οι Κρητικοί κατάφεραν για άλλη μια φορά να πρωτοπορήσουν και να πετύχουν να αναχαιτίσουν τη λαίλαπα της καταστροφής των ιστορικών δέντρων που έζησαν μέχρι τις μέρες μας. - Στον τόπο μας αξίζει τον κόπο να κάνουμε κάτι ανάλογο; - Υπάρχουν ελαιόδεντρα που επέζησαν μετά από αιώνες και τα συντήρησαν έως τις μέρες μας οι πρόγονοί μας; Αδιαμφισβήτητα ναι. To Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων, όπως και άλλοι ειδικοί πιστεύουν πως στην περιοχή μας υπάρχουν ελαιόδεντρα πιο αρχαία ακόμη και από αυτά που έχουν τόσο πολύ διαφημιστεί από τα Μ.Μ.Ε, ως τα αρχαιότερα του κόσμου. Πρόκειται για ελαιόδεντρα ηλικίας εκατοντάδων, ακόμα και χιλιάδων ετών, τα οποία δυστυχώς πολλές φορές καταστρέφονται".

Ο υπεύθυνος Νίκος Παπαδάκης αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή :
"Για την προστασία των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων, τα οποία αποτελούν μνημεία της φύσης αλλά και δείκτες μιας μακραίωνης πολιτισμικής διαδρομής που ενεργοποιεί τη συλλογική μνήμη και την αγάπη για το περιβάλλον, πρέπει να ξεκινήσουν πρωτοβουλίες από όλους: τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, συλλόγους αλλά και από τον καθένα μας ξεχωριστά."

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Νίκου Παπαδάκη στο Νότος 94.9 και στον Ηλία Μπόνο.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ 24.9.2011 by notospress


πηγή:  notospress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...