Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Μονεμβασιά

του Τάσου Χατζηγεωργίου

   Σ΄ ένα τόσο μικρό μέρος πως χώρεσε τόση Ιστορία; Η «Άκρα Μίνωα» του Παυσανία, η «Βυζαντινή Καστροπολιτεία του νότου», το «Γιβραλτάρ της Ανατολής», το «Υπερνεφέλες κάστρο του Μωριά», το «Περιώνυμο Άστυ» του Ανδρόνικου Β΄, η «Θεόσωστος πόλη» των Παλαιολόγων, το «Μενεξέ Καλεσί» -κάστρο των μενεξέδων- των Τούρκων, το «Πέτρινο καράβι» του Ρίτσου…
   Εικόνα μοναδική και αξεπέραστη, στο διάβα του χρόνου, η Μονεμβασιά. Κυκλωμένη από τα απόρθητα τείχη της και στολισμένη με τ΄ αρχοντικά και τις εκκλησιές της και με την ιδιαίτερη πολύχρωμη χλωρίδα της, που ξεπηδά από τις ρωγμές των βράχων, επιστρέφει από το παρελθόν ανέγγιχτη.

   Το μοναδικό αυτό νησί του Μυρτώου πελάγους, που «δένεται» με τη λακωνική γη από μια γέφυρα 400 μέτρων –τη «μόνη έμβαση»- άρχισε το ταξίδι της τον 6ο αιώνα. Το 558 μ.Χ. -στην εποχή του αυτοκράτορα Μαυρικίου- όταν οι Άβαροι επιδρομείς κατέλυσαν την Πελοπόννησο, οι κάτοικοι της περιοχής, για να διαφύγουν τη σφαγή και την ατίμωση, μαζί με τον τότε Επίσκοπο, ανέβηκαν στην κορυφή του βράχου και οχυρώθηκαν, ενώ πολλοί άλλοι έφυγαν για τη Σικελία. Μ΄ αυτόν τον τρόπο αρχινά η ιστορία αυτού του βράχου, που αποκόπηκε από τη στεριά το 375 μ.Χ., όταν φοβεροί σεισμοί συγκλόνισαν τα νότια παράλια της Πελοποννήσου, με καταποντισμούς νησιών και καθιζήσεις εδαφών. 

   Στη διαδρομή της η Μονεμβασιά ήταν το αντικείμενο διαμάχης όλων των κατακτητών που πέρασαν, διαμέσου των αιώνων, από την περιοχή. Ενετοί, Βυζαντινοί, Τούρκοι, αλλά και πειρατές από τη Δύση και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο διεκδίκησαν την κατοχή της. Σήμερα, μαγεύει τους επισκέπτες της, μεταφέροντάς τους σε άλλες εποχές. 
   Παράλληλα και σε συνδυασμό με τους άλλους οικισμούς της περιοχής προσφέρεται για μια αξέχαστη πολυήμερη εκδρομή. Τα τοπικά προϊόντα, τα ντόπια γλυκά, τα ξεχωριστά πιάτα, αλλά και τα κρασιά της περιοχής –ιδιαίτερα το λιαστό Μαλβάζια, που καλλιεργείται από την εποχή των Ενετών- υπόσχονται μοναδικές γευστικές εμπειρίες. 
   Σε κάθε περίπτωση τα κάθε είδους καταλύματα –μέσα και έξω από το Κάστρο- έχουν σεβαστεί την παράδοση και την ιστορία του τόπου. 
   Από τη Μονεμβασιά η Σπάρτη απέχει περίπου 95 χιλιόμετρα και από το Γύθειο 90. Ένας άλλος τρόπος προσέγγισης είναι τα ιπτάμενα δελφίνια από τον Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...