Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

H Μονεμβασιά στην Ιστορία

του Τάσου Χατζηγεωργίου

  Η χερσόνησος, που στην άκρη της είχε τον τεράστιο βράχο ονομάζονταν Μινώα και ήταν προφανώς ναύσταθμος των Μινωιτών της Κρήτης. Ο πρώτος οικισμός έγινε τον 6ο αιώνα μ.Χ. από Λακεδαιμόνιους, προκειμένου να προστατευτούν από τις επιδρομές των Αβάρων αρχικά και μετ΄ έπειτα των Σλάβων. 

  Οι σεισμοί του 325 π.Χ. είχαν αποκόψει τον βράχο της Μονεμβασιάς από τη λακωνική γη και έτσι φτιάχτηκε μια ξύλινη γέφυρα, ένα οχυρό στην κορυφή και το περιμετρικό τείχος, που μέσα σ΄ αυτό κατοίκησαν. Στους αγώνες τους εναντίον των πειρατών οι Μονεμβασίτες μαθαίνουν την ναυτική πολεμική τέχνη και με τα χρόνια εξελίσσονται και οι ίδιοι σε πειρατές. Η Μονεμβασιά ήταν στο δρόμο των ηγεμόνων της Δύσης για την Ανατολική Μεσόγειο. 

  Το 1147 ο βασιλιά της Σικελίας, Ρογήρος Β', προσπάθησε να την καταλάβει. Αναγκάστηκε, όμως, ν΄ αποχωρήσει με μεγάλες απώλειες. Έναν αιώνα αργότερα και μετά από 3 χρόνια πολιορκίας, το 1248, ο Γοδεφρείδος Βιλεαρδουίνος –πρίγκιπας της Αχαΐας, μετά από την κατάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας - κατέλαβε τη Μονεμβασία, που η απώλεια της υπήρξε σοβαρό πλήγμα για τον αυτοκράτορα της Νίκαιας Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο, καθώς ανέτρεπε τα σχέδια του για την ανάκτηση των εδαφών που είχαν περιέλθει στους Φράγκους. Έντεκα χρόνια αργότερα, όταν ο Βιλεαρδουίνος αιχμαλωτίστηκε από τους Βυζαντινούς στη μάχη της Πελαγονίας, το 1259, έδωσε ως αντάλλαγμα τα κάστρα της Μονεμβασιάς και του Γερακιού, για να απελευθερωθεί. 

  Η Μονεμβασιά ορίστηκε έδρα Βυζαντινού στρατηγού και έδρα Ορθόδοξου μητροπολίτη και παράλληλα παραχωρήθηκαν στους κατοίκους της σημαντικά προνόμια, που ανανεώθηκαν και διευρύνθηκαν από τον Ανδρόνικο Β' Παλαιολόγο (1282-1328). Η πρόοδος της πόλης υπήρξε ραγδαία. Ο πληθυσμός αυξήθηκε και το εμπόριο άνθισε. 

  Μετά από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Από το 1395 αναφέρεται ότι στη Μονεμβασιά υπήρχε Τουρκική φρουρά. Στα τέλη του 1463 το κάστρο περιήλθε στους Βενετούς, στους οποίους παρέμεινε ως το 1540, όταν με τη Βενετοτουρκική συνθήκη ειρήνης της 2ας Οκτωβρίου παραδόθηκε και πάλι στους Τούρκους. Τότε, οι περισσότεροι κάτοικοι της την εγκατέλειψαν και κατέφυγαν στα βενετοκρατούμενα νησιά, κυρίως στην Κέρκυρα και στην Κρήτη. 

  Με τα Ορλοφικά, το 1770, ο μητροπολίτης Μονεμβασίας Άνθιμος ο Λέσβιος όπλισε σώμα Μονεμβασιωτών και απέκλεισε τους Τούρκους στο φρούριο, όταν όμως οι πολιορκητές δέχθηκαν την επίθεση των Αλβανών διασκορπίστηκαν και πολλοί αιχμαλωτίστηκαν ή φονεύθηκαν. 

  Κατά την επανάσταση του 1821 η Μονεμβασιά πέρασε στα χέρια των Ελλήνων μετά από 4 μήνες πολιορκία, τον πρώτο χρόνο κιόλας της Επανάστασης. Από τότε η Μονεμβασιά ακολουθεί την τύχη του Ελληνικού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...