Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς

 του Τάσου Χατζηγεωργίου


  Μόλις ο επισκέπτης διαβεί την πύλη της Καστροπολιτείας θ΄ αρχίσει να ζει σε μια άλλη εποχή. Στη κορυφή του βράχου υπάρχει το κάστρο, η πρόσβαση στο οποίο είναι λίγο επίπονη, καθώς το μονοπάτι είναι αρκετά ανηφορικό. Η Πάνω Πόλη δεν κατοικείται, αλλά η οικιστική ζώνη, που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, σφύζει από ζωή. Στ΄ αριστερά, στην Πάνω Πόλη, ξεχωρίζουν τα λείψανα του κολοσσιαίου μεγάρου του Βενετού Ρενιέρη (1511), με το οικόσημό του και λίγο πιο πάνω η «τάπια» -το «αγνάτιο», το παρατηρητήριο των εχθρικών κινήσεων. Σε αρκετά σημεία υπάρχουν σωριασμένα πολλά χαλάσματα -στρατώνες, αποθήκες, δεξαμενές, ανάκτορα, προμαχώνες, σπίτια, δείγμα του τότε πολεοδομικού σχεδίου της πόλης. 

  Μετά από την πύλη, στ΄ αριστερά, βρίσκεται το σπίτι του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου και από εκεί ξεκινά το πλακόστρωτο δρομάκι -με την επωνυμία του-, που τέμνει στα δυό την Κάτω Πόλη. Δεξιά και αριστερά, μικρά δρομάκια με σκαλάκια, οδηγούν στις εισόδους των αρχοντικών, με τα οικόσημα και τις αψίδες, αλλά και σε απλά κτίσματα με τις χαμηλές καμάρες και με τους μικρούς κήπους -φτιαγμένα όλα με τη σοφία, που επέβαλλε η οικονομία του χώρου. Πρόκειται για έναν πέτρινο λαβύρινθο, που σε κάθε στροφή του επιφυλάσσει εκπλήξεις στον επισκέπτη. 

  Σ΄ αυτόν τον χώρο υπάρχουν 40 εκκλησίες, δείγμα λαμπρό της Ορθοδοξίας, αλλά και απομεινάρι της πάλε ποτέ Επισκοπικής Έδρας. Η πλατεία, μπροστά στη μεγαλύτερη Μητροπολιτική εκκλησία του 12ου αιώνα, του Ελκόμενου Χριστού, με το κανόνι να κοιτά προς τη θάλασσα και να σημαδεύει φαντάσματα–εχθρούς, είναι στην ουσία το μεγαλύτερο ξέφωτο της Μονεμβασιάς –ένα μπαλκόνι που «βλέπει» το Μυρτώ πέλαγος. Η εκκλησία αυτή ονομάστηκε έτσι από την εικόνα του Χριστού (ελκομένου επί του σταυρού), που αφαιρέθηκε από τον Ισαάκιο Άγγελο και στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη –σήμερα σώζεται αντίγραφο. 

  Πιο κάτω, δίπλα στον ξενώνα του ΕΟΤ, βρίσκεται η Παναγία η Χρυσαφίτισσα του 17ου αιώνα. Εδώ βρισκόταν, πριν από το 1150, η Παναγία η Οδηγήτρια. Η σεπτή εικόνα της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας -κατά την παράδοση - ήλθε από τη Χρύσαφα του Πάρνωνα κατά τρόπο θαυμαστό. Η Παναγία η Οδηγήτρια έκανε το θαύμα της με τη θεραπεία της μοναχής Μάρθας. Από το εσωτερικό της φρεάτιο αναβλύζει νερό, που θεωρείται ιαματικό. 

  Η οδός Γιάννη Ρίτσου είναι και η αγορά της Μονεμβασιάς. Εκεί, έχουν την είσοδος τους 5 μπαράκια, 3 ταβέρνες, 4 καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, 4 κοσμηματοπωλεία και 3 παντοπωλεία. Ο παλιός φούρνος, που υπήρχε, έκλεισε και μαζί με μια σειρά από άλλες εμπορικές δραστηριότητες έχουν μεταφερθεί στη Γέφυρα -έναν οικισμό απέναντι ακριβώς από τη Μονεμβασιά.



  Αν και τα καλοκαίρια η ζωή στην Καστροπολιτεία «απογειώνεται», η γαλήνη και το μυστήριο που σε υποβάλλει ο εσωτερικός της χώρος εξακολουθεί να αποτελεί το σημείο έλξης με μια ανυπέρβλητη γοητεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...