Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ανακύκλωση: 75.000 τόνοι από τους μπλέ κάδους στις χωματερές

Περίπου 75.000 τόνοι από τις 521.000, που συγκεντρώνονται από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), απορρίπτονται ως υπολείμματα στις χωματερές, αφού περάσουν από τα 24 κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, ΚΔΑΥ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», «το ξεκαθάρισμα» παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις.

Οι εν λόγω ελλείψεις συνίστανται στο ότι δεν είναι στις υποχρεώσεις της ΕΕΑΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για το σύστημα συσκευασιών, να συγκεντρώνει και το έντυπο υλικό (εφημερίδες, περιοδικά, μικρά άλλα χαρτικά), αφού δεν περιλαμβάνονται στις συσκευασίες.

Από τους μπλε κάδους όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 245.000 τόνοι (μαζί με τα έντυπα υλικά), απορρίπτονται στις χωματερές 73.000, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 30% περίπου.

Ο Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της ΟΕΑ (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης), δήλωσε ότι θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε χιλιάδες τόνους , αν υπήρχαν όπως έχουμε προτείνει, ξεχωριστοί κάδοι για το έντυπο υλικό.

Η ΕΕΑΑ είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του συστήματος (περιλαμβάνονται και τα ΚΔΑΥ) και έχει ετήσιο τζίρο 25 εκατ. ευρώ. Το εν λόγο ποσό προέρχεται από τις εισφορές των εταιρειών που συμμετέχουν.

Από την αρχή της λειτουργίας της έγινε μέλος της PRO Europe (Packaging Recovery Organization Europe), που αποτελεί τον ευρωπαϊκό συλλογικό οργανισμό που διαχειρίζεται το πανευρωπαϊκό σήμα ανακύκλωσης, γνωστό ως «green dot – πράσινο σήμα».

Οι περισσότερες συσκευασίες των προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα φέρουν το πράσινο σήμα.

Αυτό σημαίνει ότι οι αντίστοιχες εταιρείες (ανέρχονται σε 1.600) έχουν εισφέρει χρήματα στο σύστημα συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης ΣΣΕΔ – Ανακύκλωση.

πηγή:  www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...