Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Λεπιδόπτερο καραντίνας "Paysandisia Archon".

Λεπιδόπτερο καραντίνας Paysandisia archon σε φωτογραφία το 2009 στα Βάτικα Λακωνίας και συγκεκριμένα στο χωριό Βιγκλάφια. Το 2007 ήταν η πρώτη μου επαφή με αυτό το μεγάλο και αρκετά περίεργο λεπιδόπτερο στην Νεάπολη Λακωνίας, όπου το είδα μέσα σε ένα κουτί με ξύλινο παιχνίδι εισαγωγής (κατά δηλωση ΚΙΝΑ). Επίσης μέσα στο κουτί δίπλα του υπήρχε κι ένα μεγάλο λευκό κουκούλι. Έμοιαζε με ξύλινο παιχνίδι αλλά έχει και τρομακτική όψη στο κεφάλι.

Το λεπιδόπτερο καραντίνας Paysandisia archon μας έχει έρθει από την Λατινική Αμερική και συνήθως προσβάλει φοινικόδεντρα και μαζί με το κόκινο σκαθάρι απειλούν να τους καταστρέψουν ολοκληρωτικά. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι τα φαγώματα στα νεαρά φύλλα που βρίσκονται στην καρδιά του φοίνικα με την παρουσία πριονιδιού ή εκκριμάτων, στοές στον κορμό και στα φύλλα και ανώμαλη ανάπτυξη του φοινικοειδούς. Το Paysandisia archon (Lepidoptera : Castniidae) είναι πεταλούδα με έντονα χρώματα όαυν έχει τα πτερά της σε ανάπτυξη και άνοιγμα πτερύγων 9-11cm. Επήσεις είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και δεν θυμίζει τις γνωστές μας πεταλούδες. Η προνύμφη έχει χρώμα λευκό μήκους 7 cm, ενώ η νύμφη έχει ωχροκίτρινο χρώμα και φθάνει μέχρι τα 9cm.

Ευχαριστούμε τον κ. Κρούπη Ηλία, Υπ. Δημοτικό Σύμβουλο Κορυδαλλού, για τις πληροφορίες.

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα Μεταμόρφωση της γειτονικής Λακωνίας.
    Σου γράφω από την Καλαμάτα όπου προβάλουμε τις πιό όμορφες περιοχές της Μεσσηνίας, διάφορα κοινωνικά θέματα που αφορούν όχι μόνο τους Μεσσήνιους, αλλά όλους τους Έλληνες. Ακόμη κάνουμε αναφορές και στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές.
    Εμείς σας καλούμε όλους να μας επ[ισκευθείτε, να μας στείλετε τα σχόλιά σας και να μας κριτικάρετε θετικά ή αρνητικά.
    http://messiniaka.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...