Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Εμφανίστηκε και στη Μονεμβασιά το λεπιδόπτερο που καταστρέφει τους φοίνικες.

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Νομού Λακωνίας, καλεί όλους τους θεσμικούς φορείς, τους φυτωριούχους, τους επαγγελματίες (γεωπόνους, κηποτέχνες κλπ), αλλά και τους πολίτες που έχουν φοίνικες στην αυλή τους να βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να περιορίσουμε τις απώλειες από το επιβλαβές λεπιδόπτερο Paysandisia archon που εμφανίστηκε στο νομό μας στην περιοχή της Μονεμβασιάς.
Πρόκειται για μια μεγάλη πανέμορφη πεταλούδα (δεν είναι τυχαία η ονομασία "άρχοντας"), με έντονα χρώματα, καφέ - πορτοκαλί και άνοιγμα φτερών από 9 έως 11 εκατοστά.
Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα των προσβεβλημένων φοινίκων είναι οπές (τρύπες) στους κορμούς, φαγώματα στα νεαρά φύλλα και γενικά ανώμαλη - μη κανονική ανάπτυξη του φυτού. Οι φοίνικες που προσβάλλονται (εφόσον πιστοποιηθεί ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο λεπιδόπτερο) θα πρέπει να κοπούν και να καούν παρουσία των γεωπόνων - φυτοϋγειονομικών ελεγκτών -της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Λακωνίας.
Επισημαίνεται ότι, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τη δέουσα προσοχή, διότι η αντιμετώπιση του, θα γίνει πολύ δυσκολότερη εάν το λεπιδόπτερο επεκταθεί σε πολλά σημεία εντός του νομού.
Θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε το μέγεθος της καταστροφής, εάν προσβληθούν οι Φοίνικες της Λεωφόρου Παλαιολόγου ή του πάρκου του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, οι Φοίνικες της παραλίας στο Γύθειο ή απλά οι μεγάλοι φοίνικες που συντροφεύουν εδώ και χρόνια τόσα μνημεία και νεοκλασικά σε ολόκληρη την Λακωνία.
Παρακαλείστε λοιπόν, σε περίπτωση που δείτε σε φοίνικες συμπτώματα, που μοιάζουν με τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της προσβολής από το λεπιδόπτερο να επικοινωνήσετε με την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης στο τηλ. 27310 93800 (εσωτ. 1107) ή να καλέσετε το Σύλλογο Γεωπόνων στο τηλ. 6942 012656.

πηγή:   www.isthmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...