Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Συζητά το ΣτΕ για τον «Καλλικράτη» με κίνδυνο να ακυρωθούν οι εκλογές

Την απόρριψη του αιτήματος δεκάδων δήμων και κοινοτήτων που ζητούν να κριθεί το πρόγραμμα «Καλλικράτης» αντίθετο στις συνταγματικές στις συνταγματικές επιταγές και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζήτησαν δύο σύμβουλοι Επικρατείας στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εάν το ΣτΕ αποφασίσει αντίθετα, ακυρώνονται οι εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας Ν. Μαρκουλάκης και Παναγιώτα Καρλή είπαν ότι «δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος, νόμος με τον οποίο προβλέπεται η κατάργηση, ακόμη και σε ευρύτατη έκταση, πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συνένωση ή συγχώνευσή τους σε ενιαίους (μεγαλύτερους) οργανισμούς και η ανάθεση στους οργανισμούς αυτούς της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων των καταργούμενων Δήμων και Κοινοτήτων βάσει τοπικών δεδομένων και κριτηρίων, τα οποία συναρτώνται κατ' αρχήν με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των οικείων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος».

Για τις συνενώσεις των ορεινών Δήμων, που κατά κανόνα έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι δύο δικαστές τόνισαν ότι ο νομοθέτης δεν είναι υποχρεωμένος να αιτιολογήσει εξειδικευμένα την κάθε επιλογή του για τις συνενώσεις των ΟΤΑ.

Ο πρόεδρος της έδρας κ. Πικραμμένος σημείωσε ότι το ΣτΕ δεν ευθύνεται για την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης που έγινε προ καιρού, αλλά αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς δεν απέστειλε έγκαιρα τα σχετικά στοιχεία.

Οι συνήγοροι των Δήμων υποστήριξαν ότι δεν τηρήθηκαν τα γεωοικονομικά κριτήρια στις συνενώσεις των Δήμων, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ορεινές, ημιορεινές και αστικές περιοχές συνενώθηκαν σε έναν δήμο, όπως για παράδειγμα στα Γρεβενά, χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν τα κοινωνικά και τοπικά κριτήρια της κάθε περιοχής που συνενώνεται.

Ο δικηγόρος του Δημοσίου είπε ότι κινδυνεύουν οι εκλογές του Νοεμβρίου με ακύρωση εάν το ΣτΕ αποφασίσει αντίθετα από τη θέση των δύο εισηγητών δικαστών, ανεξάρτητα αν η δικαστική απόφαση εκδοθεί προ ή μετά τις δημοτικές εκλογές και πρόσθεσε ότι πριν από τις συνενώσεις ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε όλους τους νομούς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι οι συνενώσεις έγιναν χωρίς να διασπάται η εδαφική συνέχεια των ΟΤΑ, ενώ δεν έκρυψε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνενώσεις έγιναν για λόγους εθνικού συμφέροντος. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

πηγή: www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...