Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Εφιαλτικό το 2011.

Εφιαλτικό το οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό, προβλέπεται το 2011, στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η ανεργία θα χτυπήσει κόκκινο, καθώς προβλέπεται πως θα φτάσει στο 20% με 1.500.000 ανέργους. Ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2011, δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι θα βρεθούν στο δρόμο, καθώς λήγει η σύμβαση τους. Στους μισθούς, στον ιδιωτικό τομέα, πιστεύεται πως θα υπάρξει "ευθυγράμμιση" στα 690 ευρώ, την ώρα που οι μισθοί των βουλευτών παραμένουν "ανέγγιχτοι".



Αναλυτικά το 3ο Μνημόνιο, όπως παρουσιάζεται από την εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ":

1. Εκπόνηση πρόσθετων μέτρων ύψους 12 δισ. ευρώ, τα οποία θα εφαρμοστούν την περίοδο 2012 - 2014: Αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων, κλείσιμο δημοσίων οργανισμών, αντιμεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο (εφαρμογή από τα μέσα του 2011). Μείωση προμηθειών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (χωρίς μείωση εξοπλισμών = μαύρες μέρες για τους φαντάρους). Τα σχετικά μέτρα θα ψηφιστούν από τη Βουλή τον Μάιο, ως προέγκριση των προϋπολογισμών 2012, 2013 και 2014!

2. Νέο ασφαλιστικό μέχρι τον Ιούνιο του 2011: Οι αυξημένες αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω της ψήφισης του ασφαλιστικού τερατουργήματος το περασμένο καλοκαίρι θα αξιοποιηθούν ως δικαιολογητική βάση για το πέρασμα νέων αντιασφαλιστικών διατάξεων. Κατάργηση ή μείωση των επικουρικών συντάξεων και περαιτέρω μείωση των συντάξεων γενικώς.

3. «Κλειστά» Επαγγέλματα: Προβλέπεται η απορρύθμισή τους, στο πρότυπο της αντιμεταρρύθμισης στα των αδειών για τα φορτηγά δημοσίας χρήσης, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011.

4. Νέος επενδυτικός νόμος: Προβλέπεται η γενίκευση της λογικής του fast track σε όλες τις επενδύσεις, με κλειστές προθεσμίες αδειοδότησης φυσικής εγκατάστασης. Κοινώς, κάθε έννοια προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος πάει περίπατο.

5. Παιδεία: Δημιουργία ομάδας η οποία σε συνεννόηση με την «τρόικα», αλλά και τη διεθνή επιτροπή σοφών, θα αναλάβει τον σχεδιασμό της ολοκληρωτικής προσαρμογής όλου του εκπαιδευτικού συστήματος (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια εκπαίδευση) σε αγοραία πρότυπα.

5. ΔΕΚΟ: Μείωση μισθών 10% κατά μέσον όρο και πλαφόν των επιδομάτων στο 10% του βασικού μισθού. Αύξηση εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς τουλάχιστον κατά 30%. Προβλεπόμενο ύψος μέτρων περίπου 750 εκατ. ευρώ.

6. Τομή σε δημόσιες και κοινωνικές δαπάνες: Μείωση δαπανών στα υπουργεία κατά 5%, μείωση συμβασιούχων κατά 15%, εισοδηματικά κριτήρια στο επίδομα θέρμανσης και στο οικογενειακό επίδομα. Προβλεπόμενο ύψος μέτρων περίπου 750 εκατ. ευρώ.

7. Υγεία: Κατάργηση και συγχώνευση νοσοκομείων με παράλληλες μειώσεις στα αναλώσιμα και τις προμήθειες. Τον Μάρτιο του 2011 θα εφαρμοστούν ολοκληρωτικά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση παραπεμπτικών προς τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Προβλεπόμενο ύψος μέτρων 1,14 δισ. ευρώ.

8. Ιδιωτικοποιήσεις μαμούθ: Η σχετική αξία των ιδιωτικοποιήσεων προβλέπεται να φτάσει τα 7 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα τρία χρόνια, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα προκύψει το 2011.

9. Φορολογικά έσοδα - εκποίηση δημοσίας περιουσίας: Αναδιαμόρφωση φορολογικών υπηρεσιών, ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων, ανανέωση τηλεπικοινωνιακών αδειών και μακροχρόνια μίσθωση - εκχώρηση των αεροδρομίων. Προβλεπόμενο ύψος μέτρων περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

10. Διάλυση των δημοσίων τραπεζών: Μείωση δραστηριοτήτων της Αγροτικής Τράπεζας με ακύρωση του όποιου αναπτυξιακού ρόλου της. Παράλληλα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα διαχωριστεί στα δύο (εμπορική τραπεζική δραστηριότητα και παρακαταθήκες με πιθανή εκποίηση του πρώτου «κλάδου»). Τέλος, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Αττικής προβλέπεται η πιθανή εκποίησή τους.

11. Τραπεζοϋπάλληλοι: Προβλέπεται η ύπαρξη μισθών πείνας, μέσω της υπερίσχυσης των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...