Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Μολάων στη Βουλή από το Γρηγόρη Αποστολάκο.

Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Λοβέρδο, την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κατσέλη και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας – Γενικού Νοσοκομείου Μολάων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

Το Κέντρο Υγείας – Γενικό Νοσοκομείο Μολάων καθομολογούμενα αναγνωρίζεται ως ένα από τα καλύτερα περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Άλλωστε, τη διαπίστωση αυτή πρόσφατα επιβεβαίωσε και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τη σχετική έρευνα που πραγματοποίησε κατόπιν εντολής του Υπουργείου, η Ε.Σ.Δ.Υ. με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Κυριόπουλο, σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ελλάδας.

Στην εικόνα αυτή καθοριστικά συμβάλουν οι προσπάθειες του προσωπικού του Νοσοκομείου. Το ιατρικό, το νοσηλευτικό, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό καθημερινά προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών τους.

Παρ’ όλα αυτά εντοπίζονται συγκεκριμένα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας – Γενικού Νοσοκομείου Μολάων, τα οποία χρίζουν άμεσης επίλυσης. Ειδικότερα :

1. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πρόσληψη το συντομότερο δυνατόν, νοσηλευτών-ριών, τραυματιοφορέων και οδηγών για τα ασθενοφόρα του ιδρύματος, ώστε να διπλασιαστούν οι υπάρχοντες και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.

2. Απαιτείται επείγουσα ενίσχυση σε προσωπικό και της διοικητικής υπηρεσίας με 10 άτομα για τη στελέχωση των γραφείων προμηθειών, προσωπικού, λογιστηρίου-μισθοδοσίας, κίνηση ασθενοφόρων, πληροφορικής.

3. Καθυστερεί η τοποθέτηση 8 ιατρών, για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κρίσης και εκκρεμούν οι τελικές διαδικασίες από τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών (έγκριση πιστώσεων).

4. Δεν έχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις για τις μελλοντικές εφημερίες των ιατρών, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η τοποθέτηση των νέων ιατρών και το προβλεπόμενο ανώτατο όριο αριθμού εφημεριών και πρόσθετων εφημεριών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ανάγκες κάλυψης της περιοχής ευθύνης του Νοσοκομείου, οδηγεί σε πραγματοποίηση εφημεριών πέραν του προβλεπομένου ορίου από το νόμο και σε σοβαρό πρόβλημα πληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών. Επίσης, απαιτείται η διασφάλιση και των αναγκαίων πιστώσεων των μελλοντικών υπερωριών όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου για την ομαλή λειτουργία του.

5. Έχουν περικοπεί δραματικά οι τακτικές επιχορηγήσεις του Νοσοκομείου και ο προϋπολογισμός του φθάνει πλέον τα 3.000.000 €, όταν πέρυσι ανέρχονταν στα 12.000.000 € (μείωση 75%), με ότι αυτό συνεπάγεται για την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και τη βιωσιμότητα του Νοσοκομείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βεβαιωμένα έσοδα – απαιτήσεις μέχρις στιγμής μόνο από τα ασφαλιστικά Ταμεία τα έτη 2008 και 2009 υπερβαίνουν τα 4.000.000 € κατά έτος.

6. Να σημειωθεί τέλος, πως στο Νοσοκομείο δεν λειτουργεί μονάδα του ΕΚΑΒ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διακομιδή και τη μεταφορά των ασθενών της περιοχής.

Κατόπιν των ανωτέρω ρωτώνται οι κ. Υπουργοί

1. Εξετάζουν την άμεση πρόσληψη νοσηλευτών-ριών, τραυματιοφορέων και οδηγών ασθενοφόρων για την κάλυψη των κενών στο Κέντρο Υγείας – Γενικό Νοσοκομείο Μολάων και τι θα πράξουν επ’ αυτού;

2. Πιστεύουν ότι η κάλυψη των αναγκών της άγονης και προβληματικής αυτής περιοχής, γίνεται με ασφάλεια όσον αφορά την καθημερινή εφημέρευση επί 24ωρο, όταν υπάρχουν σε πολλά Τμήματα 1 ή 2 ειδικοί ιατροί ανά Τμήμα και είναι υποστελεχωμένες όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Νοσοκομείου;

3. Για ποιους λόγους δεν πραγματοποιείται η τοποθέτηση των 8 νέων ιατρών, σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία για την επιτάχυνση των διαδικασιών και πότε τελικά θα γίνει;

4. Σε ποιες ενέργειες προσανατολίζονται ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των Τμημάτων, που δεν καλύπτονται με ικανό αριθμό ιατρών, ώστε να μπορούν οι ιατροί να πραγματοποιούν μεγαλύτερο αριθμό εφημεριών από αυτές που ορίζει η τωρινή νομοθεσία;

5. Για ποιους λόγους συρρικνώθηκε τόσο πολύ ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου και εξετάζουν τα συναρμόδια Υπουργεία την αύξησή του;

6. Πότε πρόκειται να καταβληθούν τα βεβαιωμένα έσοδα – απαιτήσεις από τα ασφαλιστικά Ταμεία για τα έτη 2008 και 2009;

7. Εξετάζουν την επέκταση του ΕΚΑΒ και στο Κέντρο Υγείας – Γενικό Νοσοκομείο Μολάων;

πηγή: ant1south.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...