Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

«Καλή χρονιά» με δεματοποιητές και κλείσιμο των ΧΑΔΑ. Πρώτος σταθμός οι Μολάοι στη Λακωνία.

Μετά και την έγκριση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτης Χατζημιχάλης προχωρά στις απαραίτητες κινήσεις για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε στις 10/12, ενημερωτική συνάντηση στα γραφεία της ΤΕΔΚ Λακωνίας, όπου ο κ. Φ. Χατζημιχάλης ανακοίνωσε την άμεση λειτουργία του δεματοποιητή Μολάων με ταυτόχρονο κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ της συγκεκριμένης διαχειριστικής ενότητας.

Σημειώνεται ότι εκτός από τον ομώνυμο δήμο, η διαχειριστική ενότητα Μολάων περιλαμβάνει τους
δήμους Ασωπού, Βοιών, Ζάρακα, Μονεμβασίας, Νιάτων και Ελαφονήσου (νυν κοινότητα).

Όσον αφορά στον ακριβή χρόνο λειτουργίας του δεματοποιητή Μολάων, μίλησε για την πρώτη μέρα του νέου έτους, προκαλώντας την παρέμβαση του προέδρου του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Λακωνίας, και εκλεγμένου δημάρχου Σπάρτης κ. Σταύρου Αργειτάκου, ο οποίος επεσήμανε ότι αυτό δεν είναι εφικτό καθώς υπάρχουν τεχνικά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο απαραίτητο προσωπικό που θα στελεχώσει τη μονάδα, την έγκριση προϋπολογισμού κ.ά.

Στο χρόνο παραμονής των δεματοποιημένων απορριμμάτων στους Μολάους, στάθηκε ο οικείος δήμαρχος κ. Ιωάννης Τσαγκάρης, ο οποίος μετέφερε στον περιφερειάρχη την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής και επεσήμανε ότι ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις.

«Διαχείριση απορριμμάτων χωρίς αντίδραση δεν υπάρχει, αλλά είναι ανάγκη όλοι να καταλάβουμε ότι το θέμα αυτό πρέπει να τελειώνει» ήταν η απάντηση του κ. Χατζημιχάλη, ο οποίος πρόσθεσε πως τα ενδεχόμενα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι δυσβάσταχτα για τους δήμους και εν συνεχεία για τους δημότες.

Με τη φράση «δεν είμαστε με το μαχαίρι στο λαιμό, έχουμε ήδη ματώσει», τόνισε ότι το επόμενο δίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση και των εβδομήντα ενός ανενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που υπάρχουν στην Περιφέρεια, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους 79 ενεργούς.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην συμμετοχή του νέου καλλικρατικού Δήμου Ελαφονήσου στην διαχειριστική ενότητα Μολάων, και ειδικότερα στη διαδικασία μεταφοράς. Όπως σημείωσε ο κ. Χατζημιχάλης θα χρειαστούν ειδικά οχήματα, για την προμήθεια των οποίων υπάρχουν πόροι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε εξάλλου ότι μετά τα ανωτέρω, σειρά έχουν και άλλες διαχειριστικές ενότητες του νομού. «Όπου χρειάζεται να εγκατασταθούν δεματοποιητές αυτό θα γίνει» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας.

Τέλος για άλλη μια φορά αναφέρθηκε ότι βασικός στόχος του νέου ΠΕΣΔΑ, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των παραγόμενων αποβλήτων, η διαλογή στη πηγή και η ανακύκλωσή τους, καθώς και η ολοκληρωμένη διαχείριση σε σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας, με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και με τη μικρότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.


πηγή:  www.lakonikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...